۱- چگونه سایت بسازیم؟ آموزش طراحی سایت رایگان

طراحی سایت با وردپرس

سلام به دوره طراحی سایت خوش آمدید! در این آموزش به جواب سوال چگونه یک سایت بسازیم می پردازیم و یادمیدهیم که بدون داشتن دانش کد نویسی سایت حرفه ای طراحی کنید و در هر زمینه ای از آن استفاده کنید.

چرا سایت برای کسب و کار شما لازم است؟

همه شما حتما یک موبایل یا لپ تاب دارید که روزانه وقت زیادی را با آن سر می‌کنید. شما روزانه از سایت های دیگران استفاده میکنید چرا خودتان سایت نداشته باشید؟ سایت به شما کمک می‌کند تا کسب و کار خودتان را بدون محدودیت زمان گسترش بدهید. اگر شما هم دوست دارید که زمانی که در خواب هستید درآمد داشته باشید یا به اندازه یک برج تجاری بزرگ شلوغ کاربر داشته باشید، که محصولات شما را ببینند و بدون این که از شما را درگیر کنند خرید خودشان را به صورت اتوماتیک انجام بدهند، پس شما نیاز دارید تا یک وبسایت حرفه ای داشته باشید.

این موارد تنها دو مورد از مزایای بسیار زیاد سایت است که در این آموزش زیاد نمی خواهیم به این بحث بپردازیم.

اگر یادتان باشد چند سال پیش ویروس کرونا باعث شد تا بسیاری از شغل ها در مدتی تعطیل شوند. آن زمان اهمیت داشتن یک وبسایت کاملا حس می‌شد. در این زمان بود که کسب و کار هایی که از قبل برای خودشان رسانه ای قوی مانند سایت راه اندازی کرده بودند بسیار فروش زیادی را تجربه کردند و اصلا نگران کسب و کار شان نبودند. گمان کنم تا اینجا اهمیت داشتن یک سایت حرفه ای را درک کرده باشید پس با فرابرندز در ادامه همراه باشید تا مقدمات طراحی سایت را شروع کنیم.

روش های مختلف طراحی سایت

برای ساخت سایت شما راه‌های مختلفی دارید شما می‌توانید با یک متخصص که مسلط به زبان های برنامه نویسی وب است همکاری کنید تا سایت شما را راه بیاندازند این روش به صرفه نیست و می تواند در دراز مدت برای شما گران تمام شود.

راه دومی که دارید استفاده از سایت سازها است. سایت سازهای زیادی در جهان وجود دارند که می توانید سایت خودتان را به وسیله این سایت ساز ها بسازید مزیت این روش راه اندازی سریع بدون نیاز به ثبت هاست و دامین است که البته می تواند برای برخی مضرات هم محسوب شود.

چرا توصیه نمی کنیم که از سایت ساز ها استفاده کنید؟

سایت ساز ها به شما امکان ساخت سایت می دهند ولی سوال اینجاست که تا چه حد میتوانند نیاز های شما را راه بیاندازند؟ جواب سوال این است که درست است که سایت ساز ها ابتدا از شما مبلغی شاید نگیرند ولی پس از مدتی که شما نیاز به یک قابلیت داشته باشید این قسمت از سایت را با قیمت های خیلی زیاد برای شما ارائه می کنند ان وقت است که چاره ای ندارید که این مبلغ را پرداخت کنید.

راه سوم و معقولانه این است که از CMS های رایگان مانند وردپرس استفاده کنید. CMS یا نرم افزار مدیریت محتوا برای همین ساخته شده اند که به شما کمک کنند تا بدون داشتن دانش برنامه نویسی حتی در حد html سایتی بسازید و محتوای خودتان را اضافه کنید و هر زمانی که دلتان خواست حذف، ادیت ویا کم وزیاد کنید. با این روش در زمان شما صرفه جویی می‌شود. شاید در گوشه ذهن خودتان این سوال را داشته باشید که CMS محدود است و نمی توان خیلی از کار هایی که برنامه نویس انجام میدهند را انجام داد باید بگویم که درست است که سایتی که از صفر طراحی میشود مزیت دارد ولی اولا CMS هایی مانند وردپرس می توانند هر کاری را در زمان بسیار کم تر از کد نویسی انجام دهند دوما سایت هایی که با برنامه نویس نوشته می شوند معمولا به همان برنامه نویس محتاج هستند و با حذف برنامه نویس سایت هم کارایی خودش را از دست میدهد.

چگونه یک وب‌سایت با دامنه و هاست مناسب بسازیم

می‌توانید از وبلاگ‌های رایج مانند bloger گوگل یا ویرگول استفاده کنید اببته در این روش شما فقط یک وبلاگ دارید و اگر بخواهید سایت فروشگاهی یا شرکتی بسازید باید از CMSهای معروف مثل وردپرس استفاده کنید. در این صورت به دو چیز نیاز دارید: یک نام دامنه (دامنه یا دامین Domain همان اسم وبسایت شماست) و یک سرویس میزبانی یا هاست Host (محل ذخیره سازی فایل‎ها و اطلاعات سایت شما).

حالا سوال این است که چگونه باید دامنه ثبت‌ کنید، بهترین سرویس‌هاست را انتخاب کنید و سایت خود را بسازید.

نام دامنه چیست و چگونه آن را ثبت کنیم؟

نام دامنه آدرس وب‌سایت شما در اینترنت است. کاربر برای این که شما را پیدا کند می‌تواند این نام را در آدرس مرورگر خود وارد کند و به سایت شما دسترسی پیدا کند. به‌عنوان‌مثال، google.com نام دامنه وب‌سایت گوگل است.

پسوند دامنه چیست؟ چگونه بهترین پسوند دامنه را انتخاب کنیم؟

انواع مختلفی از پسوندهای دامنه مانند com، .org، .net و غیره موجود است که هر کدام نشان دهنده کاربرد متفاوتی است. محبوب‌ترین پسوند com است، به خاطر این که گستردگی بیشتری دارد و راحت تر به یاد سپرده می‌شود و کاربر آن عمومی دارد بیشتر استفاده می‌شود.

پسوندهای دامنه به سه نوع تقسیم می‌شود. پسوندهای عمومی، اختصاصی و ملی در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم. شما می‌توانید با توجه به کاربرد و استفاده خودتان یکی از این دامنه‌ها را انتخاب کنید.

پسوند دامنهتوضیحات
comمخفف کلمه Commercial، برای استفاده تجاری شرکت‌ها به کار گرفته می‌شود.
orgمخفف کلمه Organizations، مختص ارگان‌ها و مراکز غیرانتفاعی است.
netمخفف کلمه Network، برای سرویس‌دهی به شبکه‌ها و خدمات اینترنتی استفاده می‌شود.
infoمخفف کلمه information، برای سایت‌های اطلاع‌رسانی و عمومی به کار می‌رود.
proبرای افراد حرفه‌ای که فعالیت اینترنتی می‌کنند، کاربرد دارد.
bizمخفف کلمه Business، برای کسب‌و‌کارها به ویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیکی استفاده می‌شود.
nameبرای افرادی که می‌خواهند برای خودشان سایت ایجاد کنند به کار می‌رود.
mobiبرای پایگاه‌های فروش و سرویس‌دهی محصولات موبایل به کار می‌رود.
irدامنه ملی کشور ایران است که شرکت‌ها و افراد ساکن ایران مجاز به استفاده از آن هستند. حروف ir برگرفته از ابتدای کلمه iran است.
travelمخصوص شرکت‌ها و سازمان‌های ارائه‌دهنده خدمات مسافرتی است.
eduمخفف کلمه Education، برای پایگاه‌های آموزشی و دانشگاهی است.
tvمختص شبکه‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای است.
intاختصار International، حوزه اینترنتی سازمان‌های بین‌المللی را نشان می‌دهد.
govاختصار Government، برای نهادهای دولتی استفاده می‌شود.

البته باید توجه کنید که دامنه‌ها درواقع اجاره داده می‌شوند یعنی اگر پس از گذشت زمان ثبت دوباره پرداخت انجام ندهید دامنه از شما گرفته می‌شود و افراد دیگری می‌توانند این دامنه را ثبت کنند. پس باید توجه داشته باشید که زمان تمدید دامنه شما چه زمانی است.

نام دامنه شما باید منحصربه‌فرد، به‌خاطر سپردن آسان و مرتبط با وب‌سایت شما باشد. هر چقدر دامنه شما تصویرسازی داشته باشد بهتر است. اگر از حروف کمتر و کوتاه‌تر باشد بهتر است.

بهتر است برای سئو سایتتان حداقل دو نوع دامنه irوcom را تهیه کنید (با همان نام) و هر کدام را که به عنوان اصلی انتخاب کنید دامنه بعدی را بر روی دامنه اصلی ریدایرکت کنید.

چگونه دامنه خود را ثبت کنیم؟

پس از انتخاب نام دامنه و پسوند دلخواه خود، باید آن را ثبت کنید. بسیاری از شرکت‌های میزبانی وب خدمات ثبت دامنه را ارائه می‌دهند، اما می‌توانید از یک شرکت ثبت‌کننده دامنه جداگانه نیز استفاده کنید. البته دامنه های ایرانی توسط nic.ir ثبت می‌شود که می‌توانید مستقیم از این سایت تهیه کنید. صفر تا صد ثبت دامنه را در درس دوم ادامه خواهیم داد.

هزینه خرید دامنه

هزینه خرید دامنه بسته به شرکت میزبانی وب و ثبت‌کننده دامنه و همچنین پسوند می‌تواند متفاوت باشد. به‌طورکلی، دامنه ir بسیار ارزان تر از دامنه های com است.

میزبانی وب یا هاست Host چیست؟

میزبانی وب‌ سرویسی است که به شما امکان می‌دهد فایل‌های وب‌سایت خود را بر روی سرور ذخیره کرده و از طریق اینترنت به آنها دسترسی داشته باشید. انواع مختلفی از خدمات هاست موجود است، از جمله میزبانی اشتراکی، VPS، اختصاصی و مدیریت شده هستند.

انواع خدمات هاستینگ

هاست اشتراکی محبوب‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین نوع سرویس میزبانی است که در آن چندین وب‌سایت یک سرور را به اشتراک می‌گذارند. میزبانی VPS یک گزینه قدرتمندتر و انعطاف‌پذیرتر است که به شما امکان می‌دهد سرور مجازی خود را داشته باشید. هاست اختصاصی کنترل کاملی بر سرور شما فراهم می‌کند، اما گران‌تر است و نیاز به دانش برنامه نویسی دارد. میزبانی مدیریت شده سرویسی است که در آن شرکت میزبان وب‌سایت شما را برای شما مدیریت می‌کند.

برای ابتدای کار میزبانی اشتراکی را پیشنهاد می‌دهیم. این نوع میزبانی معمولا با نرم افزار (همان کنترل پنل) Cpanel یا Direct Admin مدیریت می‌شوند یعنی پس از خرید هاست سایت میزبانی وب به شما یوزرنیم و پسورد و لینک یکی از این نرم افراز ها را به شما می‌دهند که شما با ورود به این سیستم ها می‌توانید فایل های خودتان را مدیریت کنید.

قیمت‌هاست

هزینه‌هاست بسته به نوع سرویس میزبانی که انتخاب می‌کنید متفاوت است. هاست اشتراکی معمولاً ارزان‌ترین گزینه است، درحالی‌که‌هاست اختصاصی گران‌ترین گزینه است.

برای ابتدای کار می‌توانید با هاست ارزان استارت کارتان را بزنید پس از ساخت سایت و نیاز به سرور پرسرعت تر هاستتان را به سادگی انتقال بدهید. بسیاری چون این نکته را نمی دانند که می‌توان به راحتی با چند کلیک کل سایت را منتقل کرد با هزینه های بسیار بالایی کار خودشان را شروع می‌کنند.

پروسه انتقال سایت به این شکل است که شما فول بک اپ از اطلاعات خودتان را به هاستینگ مقصد میدهید مابقی کار را هاستینگ انجام می‌دهد و سایت شما در میزبانی جدید شروع به کار می‌کند. البته در بسیاری از هاستینگ ها کافیست لینک هاست مبدا به همراه یوزرنیم و پسورد را بدهید و ادامه کار را برای شما انجام میدهند.

سیستم عامل هاست ویندوز یا لینوکس باشد؟

هنگام انتخاب یک سرویس میزبانی، باید تصمیم بگیرید که آیا میزبان ویندوز یا لینوکس هستید. لینوکس محبوب‌ترین سیستم‌عامل برای سرورهای وب است؛ زیرا رایگان و منبع‌باز است.

معمولا اگر زبان برنامه نویسی سایت asp.net باشد از سیستم عامل ویندوز و از کنترل پنل‌های Website Panel یا Plesk و برای زبان برنامه نویسی php از سیسیتم عامل لینوکس و کنترل پنل Cpanel یا Direct Admin hsjthn استفاده می‌شود.

ویژگی‌های یک‌هاست مناسب

هنگام انتخاب یک سرویس میزبانی، ویژگی‌های زیر را در نظر بگیرید:

فضای هاست:

مقدار فضای ذخیره‌سازی موجود برای فایل‌های وب‌سایت شما معمولا بیشترین هزینه هاست به این مورد بستگی دارد. شما می‌توانید هر زمان که نیاز داشته باشید این حجم را افزایش دهید بنابراین شما برای ابتدای کار کمترین حجم مورد نیاز خودتان را سفارش دهید. حتما حداقل ۱گیگ فضای بیشتری برای کارهای متغییر مانند بک آپ تهیه کنید.

پهنای باند:

مقدار داده‌ای که می‌تواند بین وب‌سایت شما و بازدیدکنندگان منتقل شود. این حجم اگر به پایان برسد سایت شما هم داون می‌شود بنابراین باید توجه داشته باشید که هرچه سایت شما بازدیدکننده بیشتری را داشته باشد باید پهنای باند بیشتری داشته باشید.

کنترل پنل:

رابط کاربر مدیریت بک‌اند سایت شما می‌تواند سی پنل یا دایرکت ادمین باشد. در ایران بیشتر از سی پنل استفاده می‌شود ولی هر دو کارایی یکسانی دارند فقط از نظر ذاهری و المان ها متفاوت اند.

نکته: اگر از Cms هایی مانند وردپرس استفاده کنید شما دو رابط کاربری خواهید داشت یک رابط کاربری برای بک اند سایت که در آن کدهای سایت قرار دارند و برای ادیت آنها نیازمند دانش برنامه نویسی هستید و رابط کاربری پیشخوان که نیازی به دانستن برنامه نویسی نیست و با المان ها طراحی سایت خودتان را انجام خواهید داد.

امنیت:

اقداماتی که توسط سرویس میزبانی برای ایمن‌سازی وب‌سایت شما در برابر حملات سایبری انجام می‌شود.

وب‌سایت‌های ایستا در مقابل پویا

دو نوع وب‌سایت وجود دارد: استاتیک و پویا. یک وب‌سایت ثابت محتوای یکسانی را برای همه بازدیدکنندگان نمایش می‌دهد و ایجاد آن آسان است. از طرف دیگر یک وب‌سایت پویا محتوا را بر اساس ورودی کاربر تولید می‌کند و به زبان برنامه‌نویسی مانند PHP نیاز دارد.

ایجاد یک وب‌سایت استاتیک یا پویا

برای ایجاد یک وب‌سایت ثابت، می‌توانید از HTML و CSS استفاده کنید. برای ایجاد یک وب‌سایت پویا، باید از یک‌زبان برنامه‌نویسی مانند PHP، Python یا Ruby on Rails استفاده کنید.

امنیت وب‌سایت

امنیت وب‌سایت برای محافظت از وب‌سایت شما در برابر حملات سایبری ضروری است. می‌توانید از گواهینامه‌های SSL، فایروال‌ها و افزونه‌های امنیتی برای ایمن‌سازی وب‌سایت خود استفاده کنید.

سیستم مدیریت محتوا (CMS)

CMS یک نرم‌افزار کاربردی برای مدیریت محتوای وب‌سایت است. برخی از CMSهای منبع‌باز محبوب وردپرس، جوملا و درو پال هستند.

مزایای وردپرس

وردپرس یک CMS محبوب است که توسط میلیون‌ها وب‌سایت در سراسر جهان استفاده می‌شود. برخی از مزایای آن عبارت‌اند از:

استفاده آسان و یادگیری سریع

کار با وردپرس بسیار آسان است. شما با یک هفته یادگیری و دیدن آموزش ساخت سایت با وردپرس می‌توانید به این CMS پرطرفدار مسلط شوید. بدلیل این که آموزش های بسیار زیادی برای مشکلات پیش آمده در وردپرس وجود دارد به راحتی می‌توانید در موتورهای جستجو سرچ کنید و دلیل مشکل خودتان را پیدا کنید.

سفارشی سازی

وردپرس محدود نیست و شما می‌توانید برای هر قسمت از سایت هر المانی را که دوست داشته باشید را اضافه کنید و در صورت نیاز از افزونه های وردپرس استفاده کنید.

سئو فرندی بودن

طراحان وردپرس بسیار اصولی این Cms را برنامه نویسی کرده اند بنابر این کاملا با گوگل و موتور های جستجوی دیگر سازگار است. پس از ساختن سایت خودتان به راحتی می‌توانید در نتایج جستجو ذاهر شوید.

جامعه بسیار بزرگ

ورپرس یک نرم افزار متن باز است که به دست متخصصان بسیار زیادی از انواع کشورها بهینه سازی شده و جامعه بسیار وسیعی دارد بنابر این اگر از هر لحاظ مشکلی وجود داشته باشد به سرعت بروز رسانی اعمال میشود که این مشکلات را حل می‌کند.

طیف گسترده‌ای از پلاگین‌ها و تم‌ها

و مهم ترین قضیه که دست شما را کاملا باز می گذارد دسترسی شما به انواع تم‌ها و پلاگین هاست که بسیاری به صورت رایگان در اختیار شما است ولی اگر نیاز به خدمات پیشرفته تری داشته باشید می‌توانید از نسخه های پولی هم استفاده کنید که بسیار ارزان قیمت هستند (البته در مقایسه با دیگر CMSها)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *